Praznovanje God sv. Antona Prašičkarja v Posavskem muzeju Brežice

Praznovanje God sv. Antona Prašičkarja v Posavskem muzeju Brežice

Črno-belo bogastvo s Krško-Brežiškega polja-avtohtona pasma 

V Posavskem muzeju Brežice so v petek, 17. januarja, na god sv. Antona Puščavnika, znanega tudi kot sv. Anton Prašičkar – zavetnik prašičev, pripravili prireditev, posvečeno avtohtoni pasmi krškopoljski prašič. Dogodek, ki je potekal v sodelovanju s projektom Črno-belo bogastvo s Krškega polja, Gostilno Kunst in Društvom rejcev krškopoljskih prašičev, je opozoril na pomen ohranjanja te edinstvene pasme ter na njeno vlogo v kulturni dediščini in sodobnem času. Kot del programa so obudili tradicijo licitacije krače, ki je bila v preteklosti značilna za številne kraje v Posavju, kjer so na god sv. Antona k oltarju nosili krače, klobase in voščene votivne prašičke.

Dogodek se je začel z nagovorom direktorice Posavskega muzeja Brežice, Alenke Černelič Krošelj, ki je poudarila pomen ohranjanja avtohtonih pasem za prehransko samoskrbnost in kulturno dediščino. Prisotne so nagovorili tudi župan Občine Brežice Ivan Molan, direktorica občinske uprave Občine Brežice Patricia Čular, direktorica občinske uprave Mestne občine Krško Ajda Štrucl ter predsednica Društva rejcev krškopoljskih prašičev Martina Ivanšek.

Zaslužni prof. dr. Janez Bogataj je predstavil zgodovinsko in kulturno dediščino sv. Antona Prašičkarja ter krškopoljskega prašiča, hkrati pa izpostavil pomen takšnih dogodkov za ohranjanje avtohtonih vrst. Dr. Martin Škrlep z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani je predstavil prednosti krškopoljskega prašiča z vidika reje, selekcije in kakovosti mesa za predelavo, kar še dodatno potrjuje potencial te pasme v sodobni kulinariki in kmetijstvu.

Kulinariko dogodka je oblikovala Gostilna Kunst pod vodstvom chefa Stefana Ledenčana, ki je z izbranimi jedmi dokazal, da lahko krškopoljski prašič postane del vrhunske gastronomije. Jedi so spremljala vrhunska vina Kleti Krško, ki jih je predstavila Mojca Kranjec Križan. Za glasbeno spremljavo sta na citrah poskrbeli Eva Balon in njena mentorica Monika Rožej iz Glasbene šole Brežice.

Prireditev je potekala v Grajski kleti Posavskega muzeja, ki je bila idealno prizorišče za dogodek, posvečen ohranjanju avtohtone pasme krškopoljskega prašiča. Tovrstne aktivnosti poudarjajo pomen varovanja dediščine, prehranske samoskrbnosti in trajnostnega kmetijstva, hkrati pa povezujejo preteklost s sedanjostjo ter krepijo zavest o lokalnih vrednotah in tradicijah.

Praznovanje God sv. Antona Prašičkarja v Posavskem muzeju Brežice
Praznovanje God sv. Antona Prašičkarja v Posavskem muzeju Brežice
Praznovanje God sv. Antona Prašičkarja v Posavskem muzeju Brežice
Praznovanje God sv. Antona Prašičkarja v Posavskem muzeju Brežice

Dogodki

Sedež

Turistično–informacijski center

Turistično–informacijski center

E-novice